Att någon väljs på grund av kön är inte rättvist mot den personen.


Bild

En replik till Nyamko Sabuni (FP) och hennes inlägg på DN debatt (http://www.dn.se/debatt/vi-maste-lagstifta-for-att-fa-fler-kvinnliga-toppchefer).

Att vilja lagstifta att någon med en viss genuppsättning ska få ett jobb före någon med annan genuppsättningen ansr jag kan vara väldigt skadligt för både näringslivet, men även för befolkningen i hela Sverige. Att tvinga en ägare att anställa någon med ett visst kön innebär att man då särbegränsar dennes möjlighet att hitta en person som överensstämmer med dennes kvalifikationskrav. Det innebär i sin tur att man inte tillåts att söka efter dom som man anser är bäst kvalificerade för ett uppdrag vilket även innebär att man begränsar företagets förutsättningen att vara konkurrenskraftiga inom den marknad berörd arbetsgivare är verksam inom.

Även den förnedring som det kommer kunna bli när man inte är bäst för den tjänsten man söker, men man får jobbet på grund av att man fötts till kvinna. Ingen ska behöva uppleva en sådan förnedring! Tidigare så rasade det svenska folket när kvinnor anställdes för att dom hade ett bra utseende, och inte för att dom är kompetenta nog för jobbet. Nu vill alltså våran jämställdhetsminister lagstadga en liknande situation då man inte kan garantera att det är jämställdhet man vill åt, då folk kommer att bli särbehandlade på grund av kön och inte kompetensens vikt i sammanhanget.

Avslutningsvis anser jag att som företagsledare/ägare strävar jag alltid efter att hitta den mest lämpligaste personalen jag har möjlighet att få tag i för att kunna driva företaget så framgångsrikt det finns underlag för. Det innebär också att jag som ägare vill kunna välja själv vem jag anställer efter dom kvalifikationer som jag ställer för den tjänst som utannonseras. Jag vill kunna driva mitt företag till framgång med hjälp av mina anställdas kunskaper och erfarenheter. Det innebär också att om någon söker en tjänst så innebär de att det inte spelar någon roll om den sökande är kvinna eller man, så länge som de kvalifikationer uppfylls som jag ställt för att anställa min personal.

Annonser

En reaktion till “Att någon väljs på grund av kön är inte rättvist mot den personen.

  1. Oerhört bra skrivet, kön får aldrig gå före kompetens!
    Det är precis som du säger inte rätt mot personen i fråga, inte heller mot verksamheten och är dessutom skadligt mot näringslivet. Man kan heller inte prata om jämställdhet och jämlikhet och samtidigt ge kvinnan förtur för då nedvärderar man mannens förmåga och kvalifikationer genom att ställa kompetens mot kön – vilket är fel i alla lägen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s