Fokusera mer på kvalité än på utförare.


I debatten om vinster i välfärden höjs ofta rösterna om vem det är som ska få utföra tjänsterna och vem som inte ska få göra det. Enligt mig så tar detta bort en väldigt viktig del i debatten, individens rätt till bästa möjliga vård och att få välja själv.

händer_dreamstime_9165098_430Bild lånad från http://www.vetenskaphalsa.se/

Då en del tenderar att lägga all energi på att få bort en privat utförare av tjänsterna så försvinner även vikten på att man ska välja de bästa möjliga. Jag anser att , oavsett om det är kommun eller privat utförare, man alltid borde utgå från att uppnå högsta möjliga kvalité i upphandlingar och avtal.

Det finns privata alternativ idag som fungerar klart mycket bättre än vissa kommunala alternativ, på samma sätt som vissa kommunala alternativ fungerar bättre än vissa privata alternativ. Alltså, utförarens driftform har inte den betydelsen. Jag tycker att LOV (Lagen om valfrihetssystem, http://www.regeringen.se/sb/d/10057/a/99454) är väl anpassade för vår utvecklade tid där människor vill kunna välja själv. Man ska inte behöva begränsas i livet för att kommunen ska ha monopol på allt som den ej kan göra på bästa sätt.

Vi har ett exempel här i Örebro där en utförare inte levde upp till de krav som avtalet innefattade. Där kom både majoritet och opposition överens om att häva avtalet. Detta görs dock inte när felaktigheter sker inom den kommunala verksamheten. Om vi inom båda sektionerna kunde se till kvalité istället för ägandeform, så skulle marknaden rensas ut istället för att hindra kvalitén att öka.

Om vi alla kan vara öppna för att prioritera en kvalitativ vård istället för att lägga fokus på vem som kommer hem till oss alla, så kommer vi att i samförstånd med samhällets utveckling att öka den standard som samhället förväntar sig på vården. Detta är en viktig fråga då fler och fler känner en vilja att bestämma själva hur man vill ha det. Man vill få ett större inflytande över sitt liv och de som kommer in i livet. Därför ska vi från och med nu skippa pratet om ägandeform i första rummet och fokusera på att garantera kvalitén som behövs!

Jimmy Bucher
Distriktsordförande MUF Örebro Län

Annonser

En reaktion till “Fokusera mer på kvalité än på utförare.

  1. Varför ska vi slänga ut skattepengar till privata företag som ska göra vinst? Deras mål är att maximera vinsten åt sina ägare. Med privata företag i vård, skola och omsorg slussa våra skattepengar som miljardvinster till privata fickor, ofta i skatteparadis, istället för att användas till vår välfärd. Det kan vara ok med alternativ men det ska vara förbjudet att göra vinst. En upphandling vinner inte den med högst kvalitet utan lägsta bud vinner. Den som lovar att utföra arbetet till lägsta pris får jobbet och vi får det vi betalar för.
    Inom industrin kanske man kan köpa nya maskiner för att effektivisera, men inom omsorgen finns det inga maskiner, där kan man minska på antalet personal man kan spara på maten och lokalerna för att kunna lägga så lågt pris som möjligt och ändå kunna plocka ut en rejäl vinst. Vinsten är alltid det viktigaste för en privat ägare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s